MOST-HíD: Nesúhlasí s vytvorením len jednej štátnej zdravotnej poisťovne

13.07.2012 Bratislava

Bratislava 13. júla (TASR) - Opozičná strana Most-Híd nesúhlasí s plánom premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby na Slovensku bola len jedna, štátna zdravotná poisťovňa. Úmysel Smeru-SD má totiž podľa Mosta-Híd socialistický charakter, kým strana Bélu Bugára je podľa hovorkyne Nikolety Kovácsovej zástancom pluralizmu.

"Súčasná situácia dokazuje, že štátna zdravotná poisťovňa je stratová, s verejnými financiami hospodári horšie, ako súkromné zdravotné poisťovne. Ak by Slovensko malo len jednu zdravotnú poisťovňu, štát by na ňu mohol vyvíjať tlak, a to by nebolo v záujme pacientov," uviedla Kovácsová v stanovisku.

Podľa strany Most-Híd mal Fico poveriť ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD) radšej vytvorením takého prostredia, kde by si zdravotné poisťovne navzájom konkurovali, pretože to by bolo naozaj v záujme pacientov.

Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti podľa svojej hovorkyne Zuzany Čižmárikovej pripravuje na základe poverenia od predsedu vlády rámcový materiál pre vznik jednej zdravotnej poisťovne. "Dôvodom je najmä to, že jedna zdravotná poisťovňa vie zastabilizovať tok financií v zdravotníctve, kde naozaj všetky peniaze, ktoré do poisťovne prídu, sa vrátia k pacientom vo forme kvalitnej zdravotnej starostlivosti," uviedla.
 

Vyberte región